2011. október 12., szerda

Tyler harmadik szabálya


“No fear. No distractions. The ability to let that which does not matter truly slide.”
"Nincs félelem. Nincsenek kitérők, vargabetűk. A (legfontosabb) képesség: mellőzni mindazt, ami nem fontos!”

Ez a legfontosabb szabály! És ez az, amivel mindannyian küzdünk, még ha nem istudatosul bennünk és ezzel párhuzamosan hárítjuk is rendesen a kérdést. Tim Ferris (lásd a könyvajánlót) szól a hatékonyságról, azon belül a 80/20 szabályról: ha a dolgok 20%-ára fókuszálsz, az fogja a megtérülés 80%-át adni. Ez szép elmélet, de nem gyakorlatias.
Egyik coaching alanyom, ha hiszed, ha nem, pont így fogja fel a bizniszt már 10 éve. Ahogy ő emlékszik, az elején még lelkiismeret furdalása is volt, hogy nem minden van „tökéletesen megcsinálva”, mégis ezzel párhuzamosan élvezte azt, hogy egyre több sikert ér el évről évre. Csak az elmúlt néhány évben jött rá, hogy ez a gondolkodás alapvetően a szabadúszók és a kreatívok sajátja.
A hatékonyság 80/20 szabálya radikális elhatározást/elhatárolódást kíván: mellőzz mindent, ami nem igazán fontos a kreativitás szempontjából. És akkor az ajándékba kapott időt használd kreatív gondolatokra, olyanokra, melyek innovatív cselekvéshez vezetnek. Meglásd, a siker közelébe jutsz igen hamar!