2012. április 27., péntek

FLOW

Csikszentmihályi Mihály neve szinte kikerülhetetlen, ha coachingról van szó. A chicagói pszichiáter munkásságát a boldogság és elégedettség elérésének kutatására szentelte az elmúlt húsz évben. Az eredmények alapján kiderült, hogy hiába merül bele az ember az olyan élvezetekbe, mint az evés és ivás, szex és vásárlás, idővel ezek tovatűnnek és csalódást okozva űrt hagynak maguk után.

Az igazi boldogságot a tanulás és önmagunk fejlesztése illetve azok a tevékenységek jelentenek, melyben értelmes kihívásokat győzünk le. Amikor teljesen átérezzük azt, amit teszünk, Csikszentmihályi szavaival „flow” élményben részesülünk.

„Flow – csaknem automatikus, erőt nem igénylő, erős koncentráció a belső Én feletti uralom segítségével.”
Flow – Csikszentmihályi Mihály, 1996., (lásd könyvajánlóm)

Amikor flow érzésünk van, akkor teljes mértékben elmerülünk abban, amit éppen teszünk, és még a csúcsteljesítmény elérése is könnyen megy. Az élmény, amiben részünk van, együtt jár az öröm és elégedettség erősen átélt érzelmével.
Flow élményt sokféle emberi tevékenység eredményezhet - fizikai és mentális is egyaránt. Az atléták csak úgy említik, hogy benne voltam a „zónában”. De nincs szükség arra, hogy maratont fussunk, vagy olimpiai érmet szerezzünk, hogy flow élményünk legyen – mindannyian megélhetjük, ha valamit egyszerűen csak élvezettel teszünk.

A flow gyakran előfordul művészeti- és kreatív közegben, akkor, amikor az ötletek, képek, érzetek, érzelmek és/vagy szavak úgy tűnnek, mintha könnyedén áramolnának. Ilyenkor a munka maga csupán egy pillanatnak tűnik. Sokan vannak, akik életük más területén nagy áldozatot hoznak annak érdekében, hogy kreatív flow-t folytathassanak.
Azok, akik profi kreatívok tipikusan erős flow élményről számolnak be, amikor azt elérik, és az elégedettség érzésével azonosítják. Ezzel azonos erősségű lehet az a frusztráció, amely munkájuk során akkor jelentkezik, amikor nem sikerül elérniük ezt az állapotot.
A kreatív flow az elégedettség erős érzését nyújtja annak, aki azt átérzi. Az üzleti élet oldaláról tekintve, ez több mint egy „kellemes érzés” – ahogy Csikszentmihályi rámutat: flow-élmény olyankor van, amikor valamit teljes erőbedobással teszünk – tehát, ha azt akarod, hogy a kreatív folyamatok magasabb teljesítményen fussanak, akkor az egyik legfontosabb, hogy segíted a kreatív-flow minél gyakoribb elérését. Nem csak magasabb kreatív teljesítményt fog eredményezni, de a munka iránt érzett motivációt is növeli – ami persze növeli a teljesítményt.

Csikszentmihályi a flow 9 ismérvét adja meg:
1. Minden lépésnél legyenek tiszták a célok.
Ha tudod, hogy mit akarsz elérni, az értelmet és célt ad a tetteidnek.

2. Legyen azonnali visszajelzés, visszacsatolás a tetteidre vonatkozóan.
Ne csak azt tudd, hogy mit szeretnél elérni, hanem azzal is légy tisztában, hogy amit teszel, azt éppen mennyire teszed jól. Ettől lehetővé válik, hogy az optimális teljesítmény elérése érdekében könnyen korrigálj a tetteiden. És ez azt is jelenti, hogy a flow élmény csak akkor jelentkezik, ha valamit jól teszel.
3. Legyen egyensúly a kihívás nagysága és a készségek közt.
Ha a feladat túl nehéz, akkor frusztráció lép fel. Ha túl könnyű, akkor egy idő után unalmas. Flow akkor van, amikor optimális egyensúly van a készségek és a feladat nagysága közt. Éberen tart, koncentrált és hatékony lesz ettől a tevékenység.

4. A cselekvés és a figyelem egybeolvad.
Mindannyian tapasztaltuk már, hogy csak fizikailag vagyunk jelen, de a tudatunk, az eszünk valahol máshol – sokszor még az unalom és frusztráció határán is túl. Flow állapotban teljes a koncentráció, arra fókuszálunk, amit abban a pillanatban teszünk.
5. A feladatra való összpontosítás.
Ha az aggodalmak, félelmek és konfliktusok nem zavarják a tevékenységet, akkor szabadon feloldódunk abban, amit teszünk.

6. Nem kell tartani a hibáktól.
A letisztult koncentráció azt jelenti, hogy a teljesítményt nem befolyásoljuk azzal, hogy már az elején félünk a sikertelenségtől vagy attól, hogy nem tudjuk kézben tartani a helyzetet.
7. Az Én-tudat elvész.
Ha feloldódunk magában a tevékenységben, akkor nem gondolunk sem a magunk, sem a rólunk kialakított képre. Amíg a Flow tart egy időre megfeledkezünk arról, hogy kik vagyunk, lehetőséget kapunk arra, hogy lényünk határai az eddiginél kijjebb tolódjon.

8. Az idő érzékelése eltorzul.
Az órák repülnek, mint pillanat vagy ennek az ellenkezője: néhány óra is éveknek tűnhet.

9. Az élmény autotelikussá válik.
Ez az, amikor a dolog önmagában hordja jutalmát. A tevékenység önmagáért válik élvezetessé nem valami jövőbeli haszon kedvéért. Ezért említi annyi művész, hogy a legnagyobb elégedettséget a saját munkáján keresztül kapja meg.

Ez az elmélet. Olvasd el a "Hogyan segíti a coach-stílusú vezetés kreatív flow-t?", hogy megtudd, hogyan néz ki a kreatív-flow a gyakorlatban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése