Könyvajánló


Kiválasztottam néhány könyvet, melyek úgy gondolom, hogy segíteni fognak abban, hogy hatékonyabb, sikeresebb és kreatívabb légy. Csak azokat a könyveket találod itt, melyeket én is olvastam és hasznosnak ítéltem a munkám során.


 Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat
A boldogság keresése az ember alapvető törekvése. Mi is az, ami az embert boldoggá teheti? Csíkszentmihályi Mihály – a Chicagói Egyetem pszichológia tanszékének a vezetője – ezt a témát választotta az elmúlt 20 év kutatása tárgyául. E tudományos munka eredménye a tökéletes élmény elmélete – a Flow. Ezt a könyvet még azelőtt ajánlom elolvasni, hogy nekilátnál másik művének, a Kreativitásnak (lásd lent)!
Csíkszentmihályi Mihály: Kreativitás – A Flow és a felfedezés
A kreatív folyamatok klasszikus tanulmánya, mely azon az elven alapul, hogy kreatív csúcsteljesítményt a kreatív-flow állapotában lehet elérni. Zavaró tényezők kizárva, minden erőddel a munkára összpontosítasz. Hogy minél többször elérd a kreatív-flow állapotát fontos, hogy több ismeretet szerezz time management témában.
Sir John Withmore: Coaching for performance
Klasszikus coaching könyv Sir John Withmore, hajdani autóversenyző tollából. Ő és Timothy Gallwey (lásd lent) alapították meg az Inner Game Ltd. vállalkozást, mely a sport területéről emelte át a coachingot az üzleti világ arénájába. Withmore hangsúlyozza ebben a könyvében a  coaching támogató szerepét: „A coaching hatására személyiségben rejlő lehetőségek felszabadulnak annak érdekében, hogy a maximumot hozza ki önmagából. Abban segít, hogy tanulj és ne mások tanítsanak.”  Könyvében rámutat a coach készségek - mint az értő hallgatás, ütős kérdések, ítélkezés nélküli visszajelzés – erős hatására a tudatosság és felelősség vállalás egyéni fejlődése terén. Bemutatja a GROW modellt is, mely a business coaching legszélesebb körben használt eszköze napjainkban. 

W. Timothy Gallwey: The Inner Game of Tennis
Ismét egy meghatározó személyiség és ismét egy könyv, melyet olyan business coach írt, aki előtte sportember volt.
Tim Gallwey azt írja, hogy azóta hisz az "Inner Game" elméletben, mióta elszalasztott egy könnyűnek ígérkező magas tétes teniszmérkőzést. Ez a könyv ékes bizonyítéka annak a hatalmas sportedzői tapasztalatnak, melyet teniszezők számára mentális akadályaik leküzdésében nyújtott támogatás során szerzett az író. 
Elmélete szerint „Self 1” (racionális, kontrollált, ítélkező), és „Self 2”-re (spontán, jelen lévő, ösztönös) osztható föl az emberi lélek.
Ha a dolgokat hagyjuk a maguk útján haladni, akkor a „Self 2”  könnyen tanul és ezzel bárki elérheti a maximális teljesítményt - , de jellemzően ezt „Self 1„ zavarja és arra ösztönzi a játékost, hogy  erősen próbálkozzon és keményen bírálja saját teljesítményét ahelyett, hogy csak a labdára összpontosítana.
Mi köze mindennek a munkahelyi teljesítményhez? Nos, Gallwey ezt a könyvet profi teniszezőknek írta, nem managerekenek – de bárki, aki már megfigyelte önmagában a túlzott Belső Kritika jelenlétét vagy a „csaknem automatikus, nehézség nélkül” jelen lévő Flow-t, azoknak nem lesz nehéz azonosulni Gallwey „Self 1” és „Self 2” modelljével és átvenni néhány alaptételt az „Inner Game” elméletből.
Gallwey tollából születette szintén az ezen elméleten alapuló „The Inner Game of Work” is, mely azt magyarázza, hogy az Inner Game elmélet hogyan van jelen az üzleti életben, vezetési technikákban. Ez is egy nagyon jó könyv, melyet szívből ajánlok, de számomra Gallwey tenisszel kapcsolatos analógiája a leginkább hozzám közelálló. Talán mert a sportban a célok, szabályok és eredmények oly egyértelműen definiáltak, hogy ez által az egész kristály tiszta és könnyen megjegyezhető. Így elsőként az „Inner Game of tennis”-t javasolnám olvasásra.
Timothy Ferris: 4 órás munkahét
Mint ahogy könyvének címe a 4 napos munkahét is sugallja, Tim Ferris radikálisan és provokatív eszközökkel közelíti meg a munka és az élet más területeinek újragondolását. Túlmutatva az egyszerű time management problémakörén, inspiráló olvasmány mindazoknak, akik telítődtek a munkával és valami érdekesebbet szeretnének csinálni. Van blogja is: www.fourhourworkweek.comDaniel Goleman: Érzelmi intelligencia
Dolgoztasd érzelmi intelligenciád – Szeretnél sikeresebb lenni? Akarod-e növelni az esélyed a versenyben? Akarsz-e jobb kapcsolatokat kialakítani a kollégákkal? Daniel Goleman egyedi felfogásban közelíti meg a világ üzleti vezetőit és azt a kutatást, mely immáron az ő egyedi megkülönböztető jelévé vált. Bemutatja, hogy az érzelmi intelligencia szerepe kétszer olyan fontos a munkahelyen, mint az olyan kognitív készségek, mint az IQ vagy szaktudás.


.

Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa
Ez a könyv pénzről és a pénzhez való hozzáállásról, illetve gondolkodásról szól, mindezt élvezetes, és szórakoztató stílusban.
Ha valaki önmaga főnöke vagy csak egyszerűen az utóbbi időben gondolatai előterébe került az öngondoskodás (ki tudja lesz-e nyugdíjunk?), akkor annak ajánlom ezt a könyvet.
Józan gondolkodást és intelligens üzleti észjárást lehet tanulni belőle.

Marcus Buckingham and Curt Coffman – Először is, szegd meg az összes szabályt!
Nem szorosan vett coaching könyv, de bele vettem a listába, mert gondolatkeltő, provokatív és hasznos olvasmány mindazon managerek számára, akik beillesztik a coach stílusú vezetést eszközrendszerükbe, hogy ennek segítségével növeljék a csapat teljesítményét. Coaching alaptételből indul ki: találd meg azt, ami már most is a legjobban működik és alkalmazd. Buckingham és Coffman is így tett a Galluppal közösen folytatott kutatásban, mely a következő kérdésekre kereste a választ: „Mi az, amire a legtehetségesebb dolgozók vágynak a munkahelyükön?” és „Hogyan sikerül a világ legnagyobb managereinek megtalálni, és megtartani a tehetségeket?”
Az eredmény négy olyan javaslat, mely a kiugró teljesítményt támogatja:
1.,  Válogass tehetség alapján: ne a hagyományosan vett értelembe válaszd meg alkalmazottaidat. A szakmai rátermettség és jártasságuk helyett a tehetség alapján dönts.
2., A végeredményt és ne a követendő lépéseket fogalmazd meg – hagyd az embereket, hogy a maguk megoldása alapján jussanak el oda.
3., Az erősségekre fókuszálj – adj meg minden lehetőséget arra, hogy kibontakoztathassák az erősségeiket – ne a gyengeség leküzdésére ösztönözz!
4., Találd meg a megfelelőt – ha embereid előmenetelére kerül sor, akkor ne a hagyományos ranglétra-módszert alkalmazd, hanem olyan munkakört javasolj, melyben azok képességei maximálisan kibontakozhatnak.The One Minute Manager Meets the Monkey – Ken Blanchard, William Oncken Jr and Hal Burrows
 Az egyperces manager találkozása a majommal
Ha már fáraszt a túl sok felelősség és már túl nehéz elviselni azt, hogy csak akkor mennek a dolgok, ha személyesen felügyeled, akkor nagyon ajánlom neked ezt a könyvet (akiknek eddig ajánlottam azok közül sokan említették, hogy sok stressztől szabadultak meg).
Sok érdeme van a könyvnek, de én most két dolgot emelnék ki:
1., Rövid, (csak 130 oldal, és viszonylag nagyok a betűk)
2., Gondolatébresztő, megjegyezhető és könnyen átültethető a gyakorlatba.
A könyvben a Majom felel minden egyes részfeladatért és minden egyes következő lépésért. Te, mint vezető felelsz az egész folyamatért. Az emberen kívül nem találni még egy olyan lényt az egész univerzumban, amely egyedül akarna mindenért felelősséget vállalni – döntéseket hozni mások helyett és megmondani, hogy mit kell tenni. Sajnos nem vagy szuperhős, nem csinálhatsz meg mindent egymagad. Van egy rakás saját Majmod, miért cipeled a hátadon még másokét is? Ha elveszed a döntés lehetőségét másoktól azzal inkább demotiválsz és/vagy ahhoz szoktatod őket, hogy tőled függjenek.
Ez a könyv megmutatja, hogyan szállhatsz ki ebből a körhintából, hogyan energizálhatod a csapatot azzal, hogy delegálod a feladatot és a döntést – és ezzel hogyan „biztosíthatod” be magad és a csapatod is a biztos bukás ellen.
Ha a fentikkel kapcsolatban kérdésed lenne, úgy írj ide!