2011. április 7., csütörtök

Miért nem a pénz a legfontosabb motivációs eszköz?


Mindegy, hogy közép-, vagy felső vezető vagy, a gazdasági helyzettel kapcsolatban érintettebb vagy, mint bárki más. A sikeretek – talán még a cég túlélési esélye is - nagyban függ attól, hogy mennyire tudod kihozni a csúcsteljesítményt a csapatból.
Mit tehetsz, ha pont a te válladat nyomja mások motiválása, inspirálása?
Hogyan mondhatsz nemet annak a sok negatív, bomlasztó, demoralizáló és csapatszellemet romboló jelenségnek, ami hosszú távon a teljesítmény rovására megy?
Most nem biztos, hogy ígérhetsz fizetésemelést, bónuszt vagy más anyagi ösztönzést.
És te is csak ember vagy, vannak olyan napok, amikor azt sem tudod, hogy hogyan motiváld önmagad, nem hogy még másokat is....
Több vezetővel találkoztam az elmúlt időszakban, akik a megváltozott körülmények hatására kénytelenek voltak felfedezni a motiválás nem anyagi eszközeit is. Ezzel párhuzamosan szembesültek azzal a ténnyel, hogy ennek az eszköznek a használata sokszor intuitív módon történik. Business coachként tapasztaltam, hogy a motivációs eszközök többsége ott van a fejekben, csak arra van szükség, hogy azokat tudatosan használják. Ebben tud támogatást nyújtani a coach.
A következő napokban adok pár praktikus tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet motiválni a csapatot még akkor is, ha együtt kell szembenézni a nehézségekkel.
Biztatlak majd arra is, hogy ugyan ezt a technikát alkalmazd, ha a saját motivációdról van szó.
Nem csak kreatív területen alkalmazható technikákat fogok említeni - arra bíztatok mindenkit, hogy szélesebb érelembe vegye a leírtakat. Más iparágban is használhatók ezek a módszerek.
Azzal kezdeném, hogy miért nem a fizetésemelés vagy a bónusz az egyedüli motivációs eszköz mindenkinél, még azoknál sem, akik a legnagyobb hatással vannak a teljesítményre.
Bemutatom majd a 4 legerősebb motivációs módot.
Végezetül pedig bemutatok egy jó és egy rossz helyzetet (ezekkel bizonyára máris találkoztál), és bemutatom, hogy mely helyzetben mely motivációs eszköz bizonyulhat hatékonynak.
Nyilvánvaló, hogy az igazság nem nálam van, nekem sincs varázsgömböm. De mint gyakorló coach segíthetek abban, hogy ötletet adok, melyek remélem felpezsdítik a vezetéssel kapcsolatos kreatív gondolkodást és segítenek abba, hogy te és teamed a kihívásokkal könnyebben szembenézzetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése